|

Stress påverkar tarmfloran och vice versa

Medvetenheten om stress är stor i samhället. Det talas om stress i media och på arbetsplatser. Ändå fortsätter sjukskrivningar på grund av stress att öka, och andelen av befolkningen som uppger sig som stressade stiger fortfarande.

Stress har alltid varit närvarande i människors liv. Men den typ av stress som dominerar våra liv idag skiljer sig från den stress som vi har levt med under den största delen av vår evolution. Historiskt sett har vi oftast upplevt kortare episoder av stress, till exempel ett attackerande rovdjur. Samtidigt har vi haft stort utrymme för återhämtning och jägare och samlare tillbringade mycket tid till att vila. Det är fortfarande denna verklighet som våra kroppar och gener är anpassade till, och vi är mindre skickliga på att navigera modern stress i form av tidspress, prestationskrav, överbokade scheman och ständig nåbarhet.

Arbetsplatser ansvarar för stress relaterad till arbetsmiljön. Livet är mer än bara arbete, och stress i privatlivet är också mycket viktigt för vår risk att drabbas av stressrelaterade problem, naturligtvis. För att förebygga stress, är det viktigt att se till alla delar i livet, både av privatlivet, arbetslivet, livsstil och vår kroppsliga motståndskraft. Just den kroppsliga motståndskraften är det vi fokuserar mycket på när vi pratar om stress.

Vi på THRiVE pratar om stress ur nya perspektiv och det är där forskning på livsstilsmedicin kommer in i bilden.

Kopplingen mellan mage-tarmsystemet, tarmflora och hjärnan

Ett forskningsområde som har exploderat på senare år är det som rör koppling mellan tarm, tarmflora, hjärna, beteende och mental hälsa. Den kallas på engelska The Microbiota-Gut-Brain Axis. Tarmen är hem till en enorm diversitet av mikroflora; tusentals olika bakterier, svampar, parasiter och virus. Det är numera välkänt att tarmfloran och tarmhälsan påverkar vår hjärnkemi, våra känslor och risken att utveckla ångest, depression och andra sjukdomar som drabbar hjärnan. Men det är mindre känt att tarmhälsan även kan påverka vår stresskänslighet och motståndskraft mot stress.

Sambandet mellan hjärna och tarm går åt båda håll; det som sker i hjärnan påverkar tarmen, och det som sker i tarmen påverkar hjärnan. Men forskning visar att majoriteten av snacket går från tarm till hjärna snarare än tvärtom.

Kopplingen mellan tarmflora och stress

Vår tarmflora påverkar hjärnan och vår upplevda stress på en lång rad olika sätt. Forskare har sett att tarmbakterier har stor påverkan på stressystemet hos försöksdjur. Bland annat såg man i en studie att när man flyttade tarmflora från friska, vanliga möss till möss som inte hade något tarmflora så minskade kortisolutsöndringen hos mottagarmössen, och det påverkade hur mössen umgicks med andra möss. Banbrytande experiment visar att när man har tagit tarmflora från människor med depression och överfört dem till möss så har mössen uppvisat depressiva beteenden.

En del forskning på tarmflora görs på försöksdjur eftersom vissa försök är svåra att genomföra på människor. Även om man alltid måste vara försiktig med att dra paralleller mellan försöksdjur och människor, så tros många mekanismer dock vara evolutionärt bevarade hos många djurarter och samma eller liknande hos människor.

En god tarmflora kan inte ta bort stressen i vårt liv, men hos personer som har stora avvikelser i tarmfloran kan det alltså vara en nyckel till att förändra hur vi svarar på stress.

I vår hälsoplattform går vi igenom på djupet hur man kan öka sin fysiska motståndskraft (resiliens) mot de negativa effekterna av stress. Att stötta sin tarmflora är en del i det och i vår modul om stress ger vi dig enkla råd på hur man kan hjälpa sin tarmflora på traven. Vi ger även andra råd på hur du kan öka din resiliens mot stress genom kost och livsstil samt andra metoder, tips och råd för att hantera olika nivåer av stress i livet.

Om du är nyfiken på att veta mer om stress och hur vi kan hjälpa er arbetsplats att jobba med att minska stress och öka välmåendet och hälsan hos era medarbetare, boka plats på vårt gratis webinar 20 september.

vill du veta mer hur vi kan hjälpa er att öka era mearbetares hälsa och prestation?

Boka en kostnadsfri demo

Similar Posts