| |

Hur sömnbrist påverkar tarmfloran och vår stressrespons

Statistik över stress och sömnstörningar i Sverige och övriga världen visar tydligt att det är två faktorer som är enorma hot mot folkhälsan. De ökar risken för praktiskt taget alla kroniska sjukdomar, inklusive långtidssjukskrivning för utmattningssyndrom. De föder också varandra, där stress leder till sömnstörningar och sömnstörningar ökar vår stresskänslighet i en negativ spiral. Tänk om skadeverkningarna av dessa två folkhälsoproblem kunde motverkas med…tarmbakterier? Det verkar faktiskt så.

Forskning på tarmflorans betydelse för vår mentala och kroppsliga hälsa har exploderat de senaste åren, och fler och fler avancerade och uppfinningsrika studier görs på temat. Vår tarmflora är allt annat än vilande, den jäser och brygger tusentals ämnen som påverkar oss på gott och ont. Tarmfloran styrs i sin tur av det vi äter och hur vi lever.

Sömn, stress och tarmbakterier

Vad gäller sömn, stress och tarmbakterier så har en del studier har redan gjorts på detta tema sedan tidigare. Man vet att både stress och sömnstörningar kan påverka vår tarmflora negativt. Man har sett att stress och sömnbrist minskar artrikedomen i tarmfloran. Snälla bakterier blir färre medan skadliga bakterier blir fler, och tarmslemhinnan börjar läcka vilket leder till inflammation. Intressant nog är även det omvända sant ‒ nyare forskning visar att vår tarmflora faktiskt också till viss del styr vår stressreaktion och vår sömn.

Reflektera över detta en liten stund. Så när du överreagerade på det där Anita sa på kafferasten igår, kan det ha med dina tarmbakterier att göra? Kanske. Det kommit två rykande färska studier från sommaren 2022 som har tittat närmare på detta.

I den första studien använde en grupp forskare 30 rhesusapor. Rhesusapan är ett försöksdjur som anses ligga nära människans biologi och därför gärna används istället för till exempel möss. De ville veta vad det finns för kopplingar mellan stress och tarmflora.

De valde att orsaka stress genom att utsätta aporna för sömnstörningar i form av störande ljud och ljus, och aporna tilläts inte komma ner i djupsömn. Aporna fick kraftigt förhöjda nivåer av stresshormonerna kortisol och noradrenalin. De fick också höga nivåer av inflammatoriska molekyler som man vet kan orsaka ohälsa och inflammatoriska sjukdomar. Sömnstörningarna orsakade också en förändring i apornas tarmflora och artrikedomen i tarmfloran försämrades, precis som man har sett i andra studier.

Sömnbrist påverkar nervsystemets signalämnen

Forskarna mätte även tusentals ämnen som tarmbakterierna utsöndrar. De såg att ämnesomsättningen av ett ämne som kallas GABA förändrades hos de sömnstörda aporna, men inte hos övriga apor. GABA är ett signalämne för nervsystemet och har en lugnande effekt på oss. När det finns mindre GABA utsöndrar vi mer stresshormoner och känner oss därmed mer stressade. GABA tillverkar vi själva i vårt nervsystem, men numera vet vi att även tarmbakterier tillverkar en stor mängd GABA hos oss människor.

Forskarna tror att sömnstörningarna orsakade en minskning av upptag av GABA i tarmslemhinnan. De spekulerade i om minskningen kunde komma från en minskad tillverkning från särskilda tarmbakterier som tillverkar GABA. Välkommen in på scenen, våra välbekanta kändisar Fröken Laktobacill och Herr Bifidobakterie! Du har säkert hör talas om dem då de brukar finnas i probiotikatillskott och livsmedel som sägs vara bra för magen. Dessa goda bakterier hjälper oss med många saker, bland annat att utsöndra GABA som vi har nytta av.

Effekten av probiotika på stress

Forskarna gav då en del av aporna probiotika med laktobaciller och bifidobakterier i dricksvattnet. De apor som fick probiotika fick som förväntat högre nivåer av GABA. Man kunde också se att stresshormonerna och flera av de inflammatoriska markörerna minskade markant. Därmed menar författarna att tillskott med probiotika har motverkat förändringarna i tarmfloran som sömnstörningarna orsakat, och också stressreaktionen.

Ok, detta gällde apor. Människor då? En studie på stressade sjuksköterskor visade mycket riktigt att probiotikatillskott med laktobaciller sänkte både deras upplevda stress och deras stresshormoner.

Så nästa gång då skjuter upp sänggåendet eller kollar mobilen mitt i natten, tänk på vännerna i tarmen! Mata dem med fiber och färgglada grönsaker som de tycker om. Kanske vill du även prova probiotika. Gör tarmbakterierna till lags så mår du kanske bättre dagen därpå, och kan glida genom dagen med en större stresstålighet.

Källor:

Zhao N, Shu Y, Jian C, Zhou Z, Bao H, Li X, Cheng X, Zhao Y, Jin S, Shu X. Lactobacillus Ameliorates SD-Induced Stress Responses and Gut Dysbiosis by Increasing the Absorption of Gut-Derived GABA in Rhesus Monkeys. Front Immunol. 2022 Jul 7;13:915393. doi: 10.3389/fimmu.2022.915393. PMID: 35874738;

Wu SI, Wu CC, Cheng LH, Noble SW, Liu CJ, Lee YH, Lin CJ, Hsu CC, Chen WL, Tsai PJ, Kuo PH, Tsai YC. Psychobiotic supplementation of HK-PS23 improves anxiety in highly stressed clinical nurses: a double-blind randomized placebo-controlled study. Food Funct. 2022 Aug 30;13(17):8907-8919. doi: 10.1039/d2fo01156e. PMID: 35924970.

vill du veta mer hur vi kan hjälpa er att öka era mearbetares hälsa och prestation?

Boka en kostnadsfri demo

Similar Posts