Kvinnohälsa - kvinnans hormonella faser
| | | | |

THRiVE & Mia Lundin startar samarbete kring kvinnohälsa 

Paradigmskifte inom kvinnohälsa

Något håller på att ske inom området kvinnohälsa. Mediernas rapportering om hormonell hälsa och klimakteriet har ökat och allt fler kvinnor söker råd och kräver svar. Kvinnans hormonella faser och klimakteriet har seglat upp som heta ämnen – även som arbetsmiljöfråga. Röster har höjts för att arbetsplatser behöver bli mer klimakterievänliga. På THRiVE strävar vi ständigt efter att förbättra våra tjänster för att möta våra kunders behov på bästa sätt. Därför är vi stolta över att berätta att vi har inlett ett samarbete med Mia Lundin som är en av Sveriges främsta experter och mest progressiva röster inom kvinnohälsa. Läs mer om Mia och vårt samarbete längre ned i blogginlägget.

Kvinnors hormonhälsa ger ringar på vattnet

Halva jordens befolkning består av kvinnor som under livet kommer att gå igenom olika hormonella faser. Hos många kvinnor har hormonella skiftningar vid pubertet, under menstruationscykeln, i förklimakteriet och klimakteriet stor påverkan på deras hälsa och hur de upplever vardagen och livet. Den andra halvan – pojkarna och männen – lämnas inte oberörda utan påverkas ofta även de när deras mammor, partners, döttrar, vänner och kollegor upplever svängningar i humör, energi och allmänt mående. Därför har vi alla ett gemensamt intresse för att öka kunskapen om hormonernas påverkan på hälsan.

Könshormoner påverkar hela kroppen

Könshormoner utsöndras i blodet från olika körtlar och aktiverar så kallade receptorer i ett stort antal organ. De påverkar nästan varenda aspekt av vår kropp och vår hälsa, inte minst vårt mentala mående. Våra främsta könshormoner är östrogen, progesteron och testosteron som tillsammans reglerar allt från vitalitet och livsglädje till blodsockerreglering och benhälsa.

Hormonell balans och livsstilen

För våra könshormoner finns en sweet spot, ett normalintervall, där vi varken har för mycket eller för lite, och där hormonerna är i balans sinsemellan. Balansen kan störas av olika livsstilsval, livshändelser, sjukdomar eller medicinska behandlingar och ingrepp, och det kan få konsekvenser för hur vi mår. Vissa kvinnor är även känsliga för naturliga svängningar i hormoner, till exempel under menstruationscykeln eller i övergångsåldern. Med livsstilen har vi dock en hel del makt över vår hormonella hälsa. 

Vi behöver prata om klimakteriet

I klimakteriet försvinner kvinnans produktion av de främsta hormonerna östrogen, progesteron och testosteron helt, eller nästan helt. Vissa glider igenom klimakteriet mer eller mindre besvärsfria, medan andra mår så dåligt att de inte känner igen sig själva, blir personlighetsförändrade och till och med drabbas av svåra självmordstankar. (1,2,3) De förlorar förmågan att sova, känna glädje, reglera sina känslor samt lust och motivation. Blodfetterna kan försämras och man kan drabbas av hjärndimma och av minskad kognitiv kapacitet, samt ökad risk för Alzheimers sjukdom. (4,5) Kunskap om klimakteriet, om interaktionen med livsstilen och om säkra behandlingsalternativ kan med andra ord vara livräddande. Många kvinnor känner sig missförstådda, förbisedda och bortviftade av vården. 

Klimakteriet är inte längre tabu och ökad förståelse för hormonell hälsa borde vara en självklar del av en modern friskvård och sjukvård. God kännedom om kroppen leder till mer makt över sitt mående och i längden även mer makt över karriären och måendet även hos nära och kära. När en kvinna mår bra får det positiva ringar på vattnet.

Samarbete med Mia Lundin för ökad makt över hälsan

Mia Lundin

På THRiVE vill vi inte bara hoppa på tåget utan vara med och driva tåget framåt tillsammans med Mia Lundin. Som författare, föreläsare, sjuksköterska med specialistutbildning inom gynekologi och obstetrik och som grundare av två kvinnokliniker i både USA och Sverige har hon samlat på sig över 30 års erfarenhet inom hormonhälsa. Och som prisbelönt författare har hon gett ut boken ”Female Brain Gone Insane”, som på svenska fick titeln

”Kaos i kvinnohjärnan”, vilken följdes av böckerna “Mat för hormonell balans” och “Vägen till hormonell balans”. Som nurse practitioner har hon förskrivit hormonersättning till sina patienter och hjälpt tusentals kvinnor till ökat välmående. På THRiVE imponeras vi av Mias enorma kunskap och erfarenhet, värme och genuina omtanke om kvinnor.

Kvinna+ för kvinnor i alla åldrar

Mia Lundin och THRiVE delar visionen om att förbättra folkhälsan genom att utgå ifrån individen. Genom vårt partnerskap kommer vi att stärka vårt redan breda innehåll på plattformen med Kvinna+ – ett gediget coachingmaterial om kvinnans hormonella faser. I materialet lär Mia ut om kopplingarna mellan hormoner, hjärnans hälsa och mental hälsa, och hur både unga och mogna kvinnor kan optimera sin hälsa genom livet och problem som PMS, hormonrubbningar, förklimakteriet och klimakteriet. Materialet täcker information om olika behandlingsalternativ, den senaste forskningen på livsstilens betydelse samt verktyg och tips att börja använda direkt i sin vardag för att optimera sin hormonhälsa.
Vill du veta mer? Kontakta oss via kontaktformuläret eller maila oss på [email protected] så bokar vi ett möte!

Referenser

  1. Nakanishi M, Endo K, Yamasaki S, Stanyon D, Sullivan S, Yamaguchi S, Ando S, Hiraiwa-Hasegawa M, Kasai K, Nishida A, Miyashita M. Association between menopause and suicidal ideation in mothers of adolescents: A longitudinal study using data from a population-based cohort. J Affect Disord. 2023 Nov 1;340:529-534. doi: 10.1016/j.jad.2023.08.055. Epub 2023 Aug 16. PMID: 37573891.
  2. Ryu KJ, Park H, Jeong Y, Nam S, Jeong HG, Kim T. Age at Menopause and Suicidal Ideation in Menopausal Women: A Study of Korea National Health and Nutrition Examination Survey Data. J Korean Med Sci. 2022 Nov 21;37(45):e330. doi: 10.3346/jkms.2022.37.e330. PMID: 36413799; PMCID: PMC9678656.
  3. https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/perimenopause-suicidal-thoughts-menopause-mental-health-b1933346.html?r=52593
  4. Stevenson JC, Tsiligiannis S, Panay N. Cardiovascular Risk in Perimenopausal Women. Curr Vasc Pharmacol. 2019;17(6):591-594. doi: 10.2174/1570161116666181002145340. PMID: 30280667.
  5. Russell JK, Jones CK, Newhouse PA. The Role of Estrogen in Brain and Cognitive Aging. Neurotherapeutics. 2019 Jul;16(3):649-665. doi: 10.1007/s13311-019-00766-9. PMID: 31364065; PMCID: PMC6694379.
  6. Vård och behandling vid klimakteriebesvär i primärvården samt i den gynekologiska specialistvården. Stockholm: Socialstyrelsen; 2021. Artikelnr 2021-9-7583.

Similar Posts